Agapornis etiopský

(Agapornis taranta)

 

 

 

Pochází z Etiopie, dorůstá délky 18 cm a dožívá se věku asi 15 let.

Samec i samička mají zelnou hlavu, samec má čelo a okruží oka červené. Hnědá duhovka očí, červený zobák, křídla, prsa a ocas zelené, šedé nohy.

Tento druh agapornisů je vhodný pouze pro zkušené chovatele jenž mají k dispozici velké voliéry. Ve volné přírodě žije v malých skupinkách, v nadmořských výškách od 1300 do 3200 m, v suchých kopcovitých oblastech.

 

Všeobecné informace

Agapornis Etiopský patří k vzácným druhům. Jejich chov je daleko náročnější než u ostatních agapornisů, odchovat mladé se podaří pouze zkušeným chovatelům. Z tohoto důvodu není vhodný pro začínající a nezkušené chovatele. V případě úmrtí jednoho papouška z páru je nesnadné najít ke zbývajícímu partnera. Poslední dobou místo dovozu těchto papoušku se u nás spíše prodávají z odchovů. Jelikož tento druh není přespříliš hlučný, je možné chování v bytě. Chováme je ve voliéře v jednotlivých  párech, k ostatním druhům jsou dost nesnášenliví.  Dobře snášejí nižší teploty, mrazivému počasí je však nevystavujeme. Je nutné zajistit přezimování ve vytápěné místnosti.

 

Papoušci mají velmi silné zobáky a proto je nutné mít vyrobenou voliéru z pevného materiálu. Tito papoušci rádi šplhají a velmi dobře létají. Doporučuje se jim v chovatelských potřebách koupit různé hračky, které však musí být dostatečně pevné, aby je ptáci nerozklovali. Rádi se koupou a mají mít po celý rok dostatek vody v nízkých kulatých miskách, nebo je postřikujeme rozprašovačem na květiny.

 

Pro hnízdění se doporučují dřevěné budky s rozměry 17x17x25 cm s vletovým otvorem o průměru 5-7 cm.