Agapornis oranžovohlavý
(Agapornis pullarius)


Anglicky: Red-faced Lovebird
Německy: Orangekõpfchen

Agapornis oranžovohlavý se vyskytuje na západě střední Afriky a to nejvíce v Togu, dále od Guiney a Sierry Leone až po jihozápadní Etiopii, Ugandu a severozápadní Angolu. Poddruh Agapornis pullarius uganda se vyskytuje v Ugandě.
Obývají v otevřených travnatých oblastech, v lesích, v savanách, v zemědělské krajině, v nadmořských výškách do 1400 m.
Žijí v malých skupinkách i ve velkých hejnech.

Tento agapornis má jiné nároky na hnízdění, než ostatní z rodu. Jeho chov je náročnější a odchovy se daří většinou jen zkušeným chovatelům.

Kroužkujeme kroužky o velikosti 4,0 mm

Zabarvení čela, tváře a hrdla oranžovočervené, vzadu zelená, hnědá duhovka očí, červený zobák, zelený krk, prsa, břicho a křídla, modrozelený ocas a šedé nohy.Dorůstá délky 15 cm.


V přírodě hnízdí v termitích stavbách, kde se pohybuje teplota okolo 30 °C a takové podmínky jim musíme přiblížit i v zajetí. Jako vhodný způsob se osvědčilo umístění korkových desek do hnízdních budek. ptáci si poté prokoušou chodbu a udělají hnízdní dutinu. Další způsob jsou naplněné soudky s rašelinou. V současné době probíhá řada pokusů o jejich rozmnožování v zajetí, některých úspěšných.
Samice snáší 4-5 vajec, mláďata se líhnou za 21-22 dní a opouštějí hnízdo po 5 týdnech. U nás je úspěšně odchovala např. ZOO Plzeň.

Jako potravu jim předkládáme proso, slunečnici, oves, semenec a lesknici. Přes sezónu zkrmujeme kukuřici v mléčné zralosti, klasy ovsa a nedozrálá semena plevelů. některří chovatelé jim podávají piškoty, různé larvy mravenců a brouků.