Agapornis škraboškový

(Agapornis personatus)

 

Agapornis škraboškový se v přírodě vyskytuje v severovýchodní Tanzanie od jezera Manyara, jižně k pohoří Iringa; byl vysazen i do Dar es Salaamu a nedávno i do Nairobi (Keňa).

 

Agapornis škraboškový obývá náhorní plošinu ve výšce 1100 - 1700 m.n.m, vyskytuje se také na zalesněných pastvinách s porostem akácií. Tento papoušek byl spatřen i ve větších hejnech o 40-50 kusech.

 

Agapornis škraboškový hnízdí v koloniích v dutinách stromů, především baobabů. Hnízdo staví samice z proužků kůry a z malých větviček. Materiál do hnízda zanáší v zobáku. Snáší 3-6 vajíček, inkubační doba je 20-21 dní. Mláďata krmí oba rodiče. Ta vylétají z budky po 35-40 dnech, rodiče je poté ještě 14 dní přikrmují.

 

Dorůstá délky 14,5 cm a dožívá se věku asi 15 let

 

Agapornis škraboškový  hnízdí od března do srpna, v korunách palem, dutinách stromů a v lidských stavbách. Pravděpodobně používají i hnízda snovačů. Hnízdo staví pouze samice, materiál (větvičky, třísky, kůru,..) zanáší v zobáku.Samice obvykle snáší 4 až 5 vajec. Líhnutí mláďat probíhá za 19 až 20 dní mláďata opouštějí budku po 37-40 dnech. Dále jsou ještě přikrmována rodiči (cca 14 dní).

 

Díky skutečnosti, že Agapornis škraboškový je velmi společenský papoušek, doporučuje se koupit alespoň dva jedince tohoto druhu. V případě chovu více párů je nutno mít voliéru větších rozměrů a umístit do jedné voliéry jen ty ptáky, kteří jsou na sebe zvyklí od mládí. S jinými druhy je obvykle nechováme, ale spolu se většinou dobře snášejí. V žádném případě však nedáváme nové jedince bez přípravy k jinému agapornisovi  do klece. Je vhodné oba papošky umístit do samostatných klecí vedle sebe a k sobě je dát teprve až si na sebe zvyknou. V opačném případě je nový pták považován za vetřelce a sdílení jedné klece je pro něj nebezpečné.

Klec nebo voliéru použijeme ze silných materiálů, protože papoušci mají velmi silný zobák a slabší materiál by velice rychle poškodily, rostliny nemá smysl vsazovat jelikož by je papoušci rychle zničily. Při zajištění vnitřního úkrytu před mrazem, je možné mít papoušky umístěné ve venkovní voliéře celoročně a není nutné přitápění.

Hnízdní budka má mít rozměry cca 25x15x15 cm (d. x š. x v.) u ležatého typu, nebo 15x15x27 (výška) u stojatého. Průměr otvoru má být min. 5 cm. Budku zhotovujeme s otevíracím víkem, což je nutné pro bezproblémovou kontrolu.

 

Po dokončení má hnízdo kulovitý tvar, samička do něj následně začne snášet 3-6 vajíček (snáší obden 1 vejce). Většinou po třech snesených vejcích začíná zahřívat. Z hnízda vylétává pouze když je vyrušena, nebo když se chce vyprázdnit, osvěžit ve vodě nebo napít. Sameček jí v tomto období pečlivě krmí, většinou tráví noc v budce se samičkou. Mláďata se klubou za 20-22 dní slepá, s jemným chmířím. Asi v 10 dnech věku mláďata kroužkujeme uzavřenými kroužky průměru 4,5 mm. Z hnízda vylétávají asi za 5 týdnů, poté jsou samečkem ještě 2 týdny přikrmována. Mláďata bývají v hnízdě nejčastěji 3-4. Agapornise necháváme hnízdit maximálně 2x ročně, vyšším počtem hnízdění se příliš vyčerpávají. V době, kdy se mláďata osamostatňují, samička obvykle snáší další vajíčka. Někdy může být k prvním mláďatům v této době agresivní.

 

Tento druh papoušků je velice temperanční a energičtí, jsou neustále aktivní. Ve voliéře se pohybují ve všech patrech, umí dobře létat, a rádi šplhají. Je vhodné jim zakoupit  různé, dostatečně pevné hračky. Dále je potřeba jim umožnit koupání, které mají velmi v oblibě. Proto jim do nízkých kulatých misek dáváme denně čistou vodu, nebo je můžeme postřikovat rozprašovačem na květiny.