Alexand malý
Psittacula krameri
Alexand malý

Alexandr malý, divoká forma.

Alexandr malý, albín.


Výskyt
Severní a střední Afrika, Indie, Barma a jižní část Číny.
Velikost
Přibližně 40 až 41 centimetrů.
Rozlišování pohlaví
Rozdíl mezi oběma pohlavími se pozná podle obojku u samečka, který u samičky chybí. Může však trvat až dva roky, než se obojek vybarví, do té doby se všichni mladí ptáci podobají samičkám.
Povaha
Alexandra malého můžeme nejlépe chovat v páru ve výletu. Pokud se tento pták dostane do lidské společnosti jako mládě a má dobrou péči, výborně se ochočí, stane se přítulným a dokonce se může - i když ne perfektně - naučit mluvit.
Chovatelské zařízení
V prostorné venkovní voliéře s úkrytem proti větru a mrazu se tito bohatě zbarvení ptáci cítí nejlépe. Drátěné pletivo musí být pevné, protože nedbale upevněné nebo jemné pletivo mohou tito papoušci lehce rozklovat. Osázení rostlinami nemá z tohoto důvodu smysl.
Klimatické podmínky
Alexandr malý je statný pták, ale není příliš stavěný proti mrazu a nevlídnému počasí. Vnitřní úkryt proti mrazu a větru je pro ochranu zdraví těchto ptáků nezbytný.
Potrava
Těmto ptákům můžeme dávat směs semen pro střední papoušky, kterou budeme doplňovat dávkami zeleniny a ovoce a trochou vaječné směsi. Rádi klovají. Abychom uspokojili jejich potřeby, pravidelně je zásobíme čerstvými vrbovými větvičkami.
Denní činnost
Tito ptáci rádi posedávají na vyvýšeném a suchém místě. Na zemi se zdržují zřídkakdy. Své hnízdo si rádi upravují podle sebe, což dělají bohužel i s bidélky, která často musíme vyměňovat za nová. Noc tráví tito papoušci hlavně v budce, a to i mimo hnízdní období.
Pokud jsou rušeni nebo vidí či slyší něco neobvyklého, rozkřičí se a umějí být velice hluční. Nejsou to proto příliš vhodní ptáci do domácností v hustě obydleném okolí.
Hnízdění
Pokud usilujeme o odchov alexandra malého, je důležité přemístit pár do samostatné voliéry, kde bude co nejméně rušen. Rušení jakéhokoli druhu tyto ptáky často od hnízdění odradí. Mají-li dostatek klidu, stanou se výbornými rodiči, kteří svá mláďata v pořádku vychovají. Ptáky mladší dvou a půl až tří let bychom neměli nechat hnízdit. Šance na úspěch je větší, počkáme-li na jedince starší tří let. Budka musí být zhotovená z pevného dřeva.
Pověsíme ji asi ve výšce jeden a půl metru na chráněném místě (například v krytém přístřešku). Vhodné míry jsou 25 x 25 cm na výšku minimálně 60 centimetrů a s vletovým otvorem o průměru 7 cm. Tito ptáci kladou průměrně 3 až 6 vajec, na kterých sedí hlavně samička.
Za 22 až 24 dnů se z vajec vylíhnou mláďata, která jsou krmena oběma rodiči a asi po osmi týdnech vylétají z budky. Také když se rodiče zabývají už další snůškou, nemusíme mláďata z první snůšky od rodičů odnímat.
Mutace
Jsou známy různé velice přitažlivé barevné mutace tohoto ptáka, které jsou mezi chovateli velice rozšířené. Původní divoká barva je zelená. Z ní se v průběhu času vyšlechtily různé mutace jako žlutá, čistě bílá (bez obojku), pastelově modrá, isabela s modrou, šedá, isabela s šedou, šedozelená, olivově zlatá a krémová mutace s červenýma očima. Především žluté a modré mutace jsou populární.
Zajímavosti
Asijský poddruh alexandra malého má červený zobák, zatímco africké poddruhy mají černý zobák.
 

Alexandr malý, žlutá hlavička.

Alexandr malý, hnědý nebo isabelový.

Alexandr malý, lutino, samička.

Alexandr malý, olivově zelený.

Samičky alexandra malého nemají charakteristický obojek.

Alexandr malý, zelenomodrý.

Mladý modrý alexandr malý.