Amazoňan modročelý
Amazona aestiva
 

Amazoňan modročelý.

Amazoňan modročelý.

Amazoňan modročelý.

Výskyt
Braxílie a Argentina.
Velikost
Přibližně 37 centimetrů.
Rozlišování pohlaví
Rozlišování pohlaví na základě zevnějšku není u tohoto druhu možné. Existují zástupci amazoňana modročelého s malou intenzitou modré a žluté, ale to nevypovídá nic o jejich pohlaví. Někdy tento problém vyřeší velikost - samičky mívají často menší hlavu a zobák - ale stoprocentně jistí si být nemůžeme. Pohlaví tohoto amazoňana může být s jistotou určeno pouze endoskopickým vyšetřením, které se provádí u specializovaného zvěrolékaře.
Povaha
Papoušci jsou společenští ptáci. Na chov si můžeme pořídit zaručený pár nebo více mladých jedinců, které umístíme pohromadě. Z takové skupinky se často vytvoří jeden i více párů, které pak mohou být umístěny v samostatném chovném zařízení. Amazoňan chovaný od raného mládí jako jedinec se upne na svého ošetřovatele. Dá se velice dobře ochočit a naučí se imitovat lidský hlas. Často si v okruhu rodiny najde svého oblíbence, kterému dovolí všechno. Mláďata se dají poznat podle barvy očí: jsou tmavé a chybí oranžová barva. Papoušky nikdy nedržíme ve smíšené voliéře.
Chovatelské zařízení
Papoušci mají silný zobák, proto musíme mříže klece či pletivo voliéry přizpůsobit jeho síle. Také dřevěné části voliéry (vnitřní úkryt) musí být dostatečně silné, aby odolaly síle ptačího zobáku. Voliéra nebo výlet musí být zastřešené. Hnízdní výlet pro tyto ptáky musí mít šířku nejméně jednoho metru a délku čtyř metrů a musí být zastřešený.
Pokojová klec nebývá dostatečně velká a můžeme ji použít pouze v případě, že se amazoňan bude moci denně prolétnout a protáhnout mimo klec. Papoušci neustále prahnou po nové a nové zábavě, a pokud nemají co dělat, brzy se začnou nudit. K jejich zabavení se vyrábějí různé hračky speciálně pro papoušky, ale také se spokojí se silnými větvemi a kmín-ky stromů, po kterých mohou šplhat a ohryzávat je.
klimatické podmínky
Amazoňan modročelý rozhodně není slabý pták, ale chlad, průvan a vlhko mu nedělá dobře. Vnitřní úkryt musí být dobře izolovaný a musí stát na krytém místě. Za zimních měsíců je nutné ptákům úkryt temperovat nebo je přemístit dovnitř do domu.
Potrava
Amazoňana modročelého krmíme kvalitním krmivem pro papoušky a denně mu dáváme různé druhy čerstvého ovoce (kiwi, jablko, papáju, rozkrojený pomeranč) a zeleniny (například mrkev). Pravidelně mu dáváme směs vitaminů a minerálů speciálně určenou pro papoušky. Také dbáme na to, aby měl vždy dostatek gritu, dřevěného uhlí a písku na trávení. Papoušci se také rádi živí vařenou kukuřicí, medem a cedrovými oříšky. Jídelníček musí být pestrý a nesmí obsahovat příliš tuku. Papoušci si vybírají olejnatá semena (slunečnicové semínko, burské oříšky), ale ta ve velkém množství ohrožují jejich zdraví. Nikdy jim nedáváme avokádo, protože je pro ně velice jedovaté.
Denní činnost
Amazoňan modročelý rád šplhá. Kromě toho má potřebu neustále něco ohryzávat. K tomu účelu mu opatříme roztřepený provaz a pravidelně ho zásobujeme čerstvými vrbovými větvemi.
Většina těchto papoušků se poměrně slušně naučí imitovat lidský hlas a jiné zvuky. Kromě toho umějí tito ptáci být také velice hluční, takže se nehodí do domácnosti obklopené sousedy. Papoušci se rádi nechávají „sprchovat", hlavně za teplého počasí. K tomu nám poslouží rozprašovač vody naplněný vlažnou vodou.
Hnízdění
Při hnízdění amazoňana modročelého je především důležité, aby si oba partneři padli do oka. Na hnízdo se nejlépe hodí dutý kmen stromu nebo velká hnízdní budka, kterou vysteleme vlhkou rašelinou. Také do ní můžeme položit vrbové větvičky, které ptáci rozklovají a použijí je na stavbu hnízda. Povrch budky má mít rozměry 30 x 30 centimetrů při výšce 50 až 60 centimetrů. Vletový otvor má mít průměr asi 10 až 12 centimetrů. Velikost snůšky je 2 až 3 vejce, někdy i více. Samička je nenese ve stejný den, většinou to bývá v intervalech několika dnů. Na vejcích sedí samička. Během tohoto období ji krmí sameček, aby nemusela vejce opouštět.
Asi po čtyřech týdnech se vyklubou mláďata a za šest až osm týdnů od narození opouštějí hnízdo. Než budou úplně samostatná, musí je rodiče ještě chvíli přikrmovat a vodit. Obvykle se osamostatní asi ve třech až čtyřech měsících. Trvá však čtyři až pět let, než mláďata pohlavně dozrají. Během celého období hnízdění mají být ptáci minimálně rušeni, aby se nestalo, že vystresovaní ptáci své hnízdo nebo mláďata opustí.
Zajímavosti
Amazoňan modročelý se dožívá vysokého věku, jako většina papoušků. Jejich délka života však samozřejmě závisí na výživě, kvalitě domova a na mnoha jiných faktorech. Za dobré péče se dožívá asi 50 let. Méně známý je amazoňan žlutočelý, jehož chování a požadavky na domov jsou srovnatelné s amazoňanem modročelým.