Eklektus různobarvý
Eclectus roratus
 

Eklektus různobarvý, samička.

Eklektus různobarvý, sameček.

Eklektus různobarvý, samička.

Výskyt
Nová Guinea, Šalamounovy ostrovy, Moluky a sousední ostrovy.
Velikost
Přibližně 38 až 43 centimetrů.
Rozlišování pohlaví
Existuje jen málo ptáků, u kterých je rozdíl mezi pohlavími tak nápadný: převážně zelený sameček a modročervená samička vypadají jako dva odlišné ptačí druhy.
Povaha
Tyto ptáky chováme v páru, v samostatném zařízení bez jiných ptáků.
Chovatelské zařízení
Tito krásní ptáci se rádi pohybují a k tomu jim musíme poskytnout dostatek příležitostí. V příliš malém výletu nebo v kleci rychle přibývají na váze. Ideální by byla voliéra o délce asi 5 metrů a šířce nejméně jednoho metru. Je samozřejmé, že materiál na výrobu tohoto zařízení musí být tak pevný, aby odolal jejich silným zobákům.
Klimatické podmínky
Mláďata odchovaná v našich podmínkách jsou celkem otužilá a odolná proti zimě. Bez dobře izolovaného vnitřního úkrytu před mrazem se však za studeného počasí neobejdou.
Potrava
Tyto ptáky krmíme směsí pro velké papoušky a doplňujeme ji zeleným krmením, ovocem, bobulemi, vařenými kukuřičnými klasy (chovatelské potřeby) a šípky.
Denní činnost
Eklektus různobarvý je poměrně klidný pták, který rád létá. Projevuje se hlasitě a pronikavě, ale není pověstný svým křikem jako někteří papoušci. Jeho případný křik je také závislý na prostředí, ve kterém žije. Rád se příležitostně nechá pokropit deštěm nebo orosit rozprašovačem vody. Eklektus není opravdový ničitel, i když rostliny ve voliéře budou částečně trpět. Je to velice inteligentní pták a při dobrém zacházení se dá výborně ochočit. Také se může naučit imitovat lidský hlas, ale k tomu potřebujeme více času a úsilí než například papoušek šedý.
Hnízdění
Partneři druhu eklektus různobarvý si zůstávají celý život věrní. Doporučuje se proto dvojici od sebe neoddělovat. Při tvoření páru je lepší umístit samičku k samečkovi do voliéry obrácený postup může vést k problémům. Ve věku třech až čtyřech let jsou již ptáci dost zralí na to, aby mohli začít hnízdit. K tomu jiní připravíme velkou budku z pevného dřeva nebo dutý přírodní kmen s rozměrem dna asi 30 x 30 centimetrů a o výšce asi 60 cm. Snůšku tvoří jedno až tři vejce - jednotlivá vejce mají být snesena maximálně po šesti dnech. Samička sedí na vejcích asi 26 až 29 dnů. Mláďata krmí v hnízdě především samička. Teprve když mláďata budku opustí - asi ve věku 11 až 12 týdnů - přebírá sameček jejich výživu. Mláďata zůstávají po vylétnutí ještě nějakou dobu závislá na rodičích.
Tito ptáci jsou během hnízdění velice citliví na jakýkoli neklid. Klid a pravidelnost jsou pro úspěšný odchov velice důležité.
 

Vzhledem k velké odlišnosti mezi pohlavími není tak divné, že byli tito papoušci považování za příslušníky různých druhů.