Kakadu žlutočečelatý
Cacatua galerita

Párek kakaduů žlutočečelatých.

Hnízdo kakaduů žlutočečelatých.


Výskyt
Austrálie, Tasmánie, Nová Guinea a přilehlé ostrovy.
Velikost
Přibližně 50 centimetrů.
Rozlišování pohlaví
Rozdíl mezi oběma pohlavími je patrný na barvě oční duhovky. U samečků je černá, u samiček červenohnědá.
Povaha
Kakadu žlutočečelatý je velice společensky založený pták. Pokud už máme nebo si teprve chceme kakadua pořídit do domácnosti, musíme si uvědomit, že vyžaduje stejnou pozornost jako pes. U kakadua, kterému se ošetřovatel málo věnuje a který se velice nudí, se zakrátko projeví různé poruchy v chování jako silný a neustálý křik, trhání peří a destruktivní choutky. Koupi takového ptáka si proto důkladně promyslíme. Pokud chováme tyto ptáky v páru nebo jako malou skupinku v prostorné venkovní voliéře, umějí najít rozptýlení mezi sebou.
Chovatelké zařízení
Ze všech papoušků jsou kakaduové největší ničitelé. Mají nesmírně silný zobák. Ze zvědavosti se vždy snaží otevřít si klec nebo voliéru, případně uniknout střechou nebo protáhnout se pletivem. Výlet pro kakaduy musí být proto z pevného materiálu. Základní potřebou kakaduů, která jim zároveň poskytuje rozptýlení, je kmen na šplhání.
Pokud chováme tohoto ptáka v bytě, musí být klec rozhodně velká tak, aby si pták nemohl poškodit křídla, ocas nebo chocholku.
Klimatické podmínky
Za letních měsíců můžeme tyto ptáky v zásadě umístit do venkovního zařízení na chráněné místo. Ačkoli kakaduové nejsou nijak přecitlivělí, během zimních měsíců bychom jim měli krytý přístřešek vytápět.
Potrava
Jako základ dáváme kakaduům speciální krmivo pro ary nebo papoušky, které se dá koupit v obchodech. V závislosti na druhu a značce krmiva můžeme do jídla přidávat směs minerálů a vitaminů. Ovoce, zeleninu a bobule jim můžeme dávat denně. Nikdy jim nedáváme avokádo - toto ovoce je jedovaté. Ptáci musí mít vždy dostatek gritu a písku na trávení, aby se mohli podle potřeby zásobit.
Abychom uspokojili jejich potřebu klovat, dáváme jim denně čerstvé vrbové větvičky nebo nestříkané čerstvé větve ovocných stromů.
Denní činnost
Kakaduové sice nejsou vyhlášení řečníci, ale tento druh je mezi kakaduy považován za nejlepšího imitátora. Tito ptáci umějí být v přírodě patřičně hluční a stejně se chovají i v lidské společnosti. Kakadu žlutočečelatý se dá výborně ochočit a s trochou trpělivosti ho naučíme opravdové kousky.
Kakaduové rádi používají svůj zobák, a proto jim k tomu musíme dávat příležitost. Každý den je zásobíme čerstvými vrbovými větvičkami nebo čerstvými větvemi nestříkaných ovocných stromů. Také si rádi hrají s hračkami - které samozřejmě také s oblibou ničí. Za teplých dnů uvítají sprchu vlažnou vodou z rozprašovače na pokojové rostliny - pokud máme kakadua v bytě, rosíme ho každý den.
Hnízdění
Odchov kakadua žlutočečelatého není jednoduchý. Trvá čtyři až pět let, než ptáci pohlavně dozrají.
Samička klade 2 až 3 vejce, na kterých sedí střídavě se samečkem. Asi po 26 až 30 dnech se z vajec vylíhnou mláďata a za další dva měsíce vylétají z hnízda. V té době se ještě o sebe neumějí pořádně postarat a musí je nějakou dobu dokrmovat a vodit rodiče.
Během celé hnízdní doby je velice důležité nechat kakaduy v klidu. Také jinak krotcí ptáci umějí být v tomto období ke svému ošetřovateli značně nepřátelští.
Zajímavosti
Kakaduové se mohou dožít vysokého věku. Průměrná délka života je 40 let, ale jsou i jedinci, kteří se dožívají daleko vyššího věku.
Malý poddruh kakadua žlutočečelatého se velmi podobá svému velkému bratrovi, je pouze daleko menší. Měří asi 35 centimetrů a vyskytuje se v Indonésii. Imitační talent je u tohoto druhu obvykle menší než u velkého druhu.
 

Malý kakadu žlutočečelatý.