Lori žlutohřbetý
Lorius garrulus

Lori žlutohřbetý


Výskyt
Moluky.
Velikost
Přibližně 28 až 30 centimetrů.
Rozlišování pohlaví
Rozdíl v pohlaví není na zevnějšku ptáků poznat.
Povaha
Tento druh loriů není nejspolečenštější. Někdy jsou papoušci dokonce agresivní nejen vůči sobě, ale i k ostatním ptákům. Je proto lepší chovat pouze jeden pár na jedno zařízení.
Chovatelské zařízení
Lori žlutohřbetý se hodí do venkovní i vnitřní voliéry. Vzhledem k jeho řídkému trusu se však nedoporučuje mít ho přímo v bytě. Voliéru nemusíme osazovat zelení, protože ptáci veškeré rostliny během chvilky zničí. V jejich zařízení však nesmí chybět kmen na šplhání a budka na nocování.
Klimatické podmínky
Lori žlutohřbetý si obvykle velice dobře zvyká na naše mírné podnebí. Pokud má k dispozici vnitřní úkryt před mrazem, větrem a vlhkem, nemusíme mu ve studených měsících tento úkryt ani temperovat.
Potrava
Loriové se ve volné přírodě živí především nektarem, ovocem, květy a pylem. Jejich trávicí systém je k tomu uzpůsoben. Dříve chovatelé loriům sami míchali směs z medu, cukru, vařené rýže, dětské kasičky a namočeného bílého pečiva. V současné době je však lepší zakoupit na trhu speciální krmivo pro lorie, které je vhodnější. Tato potrava však bohužel není všude k dostání. Kromě krmiva pro lorie můžeme tyto ptáky také pravidelně krmit ovocem, bobulemi a zeleninou. Také někdy přijímají malé množství semínek, především jemnější druhy.

Lori žlutohřbetý

Denní činnost
Lori žlutohřbetý je zvědavý, inteligentní a čilý pták, který se dá poměrně jednoduše ochočit. Bohužel umí být velice hlučný a jeho slabou stránkou je nesnášenlivost vůči jedincům svého druhu i k ostatním ptákům. Mimo hnízdní sezónu rád přespává v budce. Za tímto účelem mu můžeme do krytého přístřešku pověsit velkou budku. Miluje šplhání, velice rád okusuje vrbové větvičky či větve ovocných stromků a rád se také koupe.
Hnízdění
Většina těchto ptáků dává přednost hnízdění v dutém kmeni s vnitřním rozměrem minimálně 25 centimetrů o výšce nejméně 45 centimetrů. Na dno budky položíme vrstvu navlhčené rašeliny. Průměrná snůška se skládá ze dvou vajec, na kterých sedí výhradně samička. Asi po 28 dnech se z vajec vyklubou mláďata, která jsou krmena oběma rodiči. Asi ve věku dvou měsíců vylétají z budky. Ačkoli mají často stejné zbarvení jako jejich rodiče, mají zatím tmavě šedý zobák. Osamostatněná mláďata raději odchyt-neme, protože se pravidelně stává, že je rodiče už nestrpí v těsné blízkosti.