Netopýřík ( lorikul ) korunkatý
Loriculus galgulus
 

Netopýřík korunkatý.

Netopýřík korunkatý, sameček.

Netopýřík korunkatý, samička.


Výskyt
Indonésie, Thajsko a Malajsie.
VELIKOST
Přibližně 13 centimetrů.
Rozlišování pohlaví
Sámečky tohoto druhu poznáme podle modrého skvrny na hlavě a červené skvrny na hrdle.
Povaha
Tento pták patřící mezi tzv. netopýří papoušky (hřaduje na bidélku vzhůru nohama) je společensky založený a má rád společnost nejméně jednoho jedince stejného druhu. Jako jednotlivci tito ptáci příliš neprospívají.
Většinou je můžeme bez problémů chovat pohromadě s jinými ptáky, pokud je v zařízení dostatek prostoru.
Chovatelské zařízení
Tyto ptáky můžeme chovat v letních měsících ve venkovní voliéře. Také je můžeme umístit do pokojové voliéry nebo prostorné klece. Mají rádi zeleň a nemají potřebu rostliny okusovat. V souvislosti s řídkým trusem - který se objevuje pravidelně mimo klec nebo voliéru - je tento pták méně vhodný pro chov v bytech.
Klimatické zřízení
Netopýřík korunkatý je teplomilný pták. Za teplých letních měsíců tyto papoušky můžeme bez problémů chovat ve venkovní voliéře, ale zařízení musí nutně stát na chráněném místě.
Pokud teplota vzduchu poklesne, musíme ptáky přemístit dovnitř.
Potrava
Tento papoušek se především živí různými druhy ovoce. Na jídelníčku nesmí chybět ani jemný, drobný hmyz a med. Můžeme je také krmit vařenou rýží, vaječnou směsí, různými druhy ovoce (fíky, jablka, jahody, banány, měkká hruška atd.). Někteří ptáci mají rádi i měkčí semínka, která jim před podáním můžeme eventuálně namočit. Dobře přijímají také kousky natvrdo uvařeného žloutku.
Denní činnost
Netopýřík korunkatý je zajímavý, temperamentní pták, který se zdržuje ve všech patrech voliéry. Umí dobře létat, ale také velice rád šplhá. Tento druh začne brzy svému ošetřovateli důvěřovat a vůbec není hlučný. Nevýhodou chovu tohoto papouška je velice řídký trus, který komplikuje čištění klece nebo voliéry.
Hnízdění
Netopýříka korunkatého není jednoduché odchovat. Vhodná budka je uzavřená a má rozměry asi 20 x 20 centimetrů při výšce asi 25 cm. Tito papoušci si nesplétají opravdové hnízdo, ale pouze pokrývají dno budky kousky rozmělněných jemných vrbových větviček.
Samička snáší 3 až 4 vejce, na kterých sedí asi 18 až 22 dnů. Když dosáhnou mláďata stáří jednoho měsíce, vylétají z budky. Obě pohlaví jsou již u mladých ptáků lehce rozpoznatelná.
Zajímavosti
Netopýříkovi korunkatému se také říká netopýří nebo visící papoušek, protože ve spánku visí na větvi vzhůru nohama jako netopýr.