Papoušek alexandrin
Polytelis alexandrae

Papoušek alexandrin, barevná mutace.

Papoušek alexandrin.

Papoušek alexandrin.


Výskyt
Vnitrozemí Austrálie (suché oblasti).
Velikost
Přibližně 45 centimetrů.
Rozlišování pohlaví
Samečkové mají výraznější zbarvení a delší ocasní pera než samičky.
Povaha
Alexandrina chováme v jednom páru ve výletu, případně ve skupince jednoho či dvou párů snášenlivých papoušků stejné velikosti. Ačkoli tito ptáci v přírodě obvykle žijí je skupinkách, ve voliéře není soužití více jedinců stejného druhu (hlavně samečků) vždy funkční.
Chovatelské zařízení
Alexandrina udržujeme v dobré kondici pravidelným létáním. Létání musí být stimulováno vhodným zařízením jeho obydlí. Ideálním domovem je proto dlouhý výlet (asi 4 metry), kde jsou bidélka rozmístěná daleko od sebe. Výlet nemusí být příliš široký: l metr obvykle stačí.
Klimatické podmínky
Ačkoli žije papoušek alexandrin v zemi svého původu ve velice suchých a teplých podmínkách, ptáci z odchovu se dobře při způsobili odlišnému klimatu v našich krajích. Sice mají teplo rádi, ale když budou mít dobře izolovaný vnitřní úkryt, který bude stát na chráněném místě, nemusíme jim v zimě poskytovat zvláštní vytápění.
Potrava
Těmto ptákům dáváme krmivo pro střední papoušky, které podle potřeby doplňujeme troškami zeleného krmení, plevelů a ovoce. Také mají rádi živočišné bílkoviny jako vaječnou směs. Samozřejmě na jídelníčku nesmí chybět směs gritu a písku na trávení.
Denní činnost
Ačkoli tito ptáci nepatří k nejhlučnějším papouškům, umějí (hlavně samečkové) vydávat hlasité a nepříjemné zvuky. Rozkřičí se hlavně, jsou-li vyrušeni a často také během hnízdění. Tito převážně klidní ptáci se dají ochočit a zvyknou si zobat nám potravu z ruky.
Téměř nikdy se nekoupou, ale rádi se občas vystavují dešti nebo se nechají rosit rozprašovačem. Rádi se přehrabují v zemi na dně voliéry.
Hnízdění
Papoušek alexandrin není jednoduchým ptákem na odchov. Problémy spočívají hlavně v jeho nedostatečné rodičovské schopnosti. Na hnízdění jim dáme budku z pevného dřeva s rozměry dna 25 x 25 centimetrů a s výškou asi 50 až 60 centimetrů. Ideálním průměrem pro vletový otvor je 10 centimetrů. Budku pověsíme na chráněné místo, nejlépe do krytého přístřešku.
Na čtyř až šesti bílých vejcích sedí po dobu 20 dní výlučně samička. Sameček ji krmí, aby nemusela vstávat ze snůšky. Mláďata jsou krmena oběma rodiči. Asi po 5 týdnech vylétají z budky, ale ještě se o sebe neumějí úplně postarat. Oba rodiče je dalších 4 až 5 týdnů vodí a přikrmují. Může trvat sedm měsíců až rok a půl, než se mláďata zcela vybarví. Teprve od stáří dvou let je můžeme nechat hnízdit.
Mutace
Existuje také modrá, žlutá (lutino) a bílá barevná varianta (albino).
 

 

 

                                       

 

 

Dva zástupci papouška alexandrina.