Papoušek mnohobarvý
Psephotus varius
 

Papoušek mnohobarvý, sameček.

Papoušek mnohobarvý, samička.

 
 

Výskyt
Vnitrozemí Austrálie.
Velikost
Přibližně 26 až 29 centimetrů.
Rozlišování pohlaví
Rozdíl u dospělých jedinců je jednoznačný. Sameček má daleko sytější zbarvení než samička.
Povaha
Tyto papoušky je nejlepší chovat v páru, protože umějí být vůči sobě velmi nesnášenliví, a to hlavně v hnízdním období. S ostatními druhy papoušků obvykle dobře vycházejí.
Chovatelské zařízení
Protože tito ptáci rádi a mnoho létají, je nejlepší je umístit do podlouhlého výletu. Když rozmístíme bidélka daleko od sebe, stimulujeme ptáky k tomu, aby se udržovali v dobré kondici.

Papoušek mnohobarvý, sameček.

Klimatické podmínky
Papoušek mnohobarvý je celkem otužilý a v zimě ho můžeme mít i venku. Zastřešený úkryt před mrazem je zcela určitě podmínkou, ale vytápění není za normálního zimního počasí nutné.
Potrava
Těmto ptákům dáváme směs semen pro střední papoušky, kterou doplňujeme trochou vaječné směsi. Také jim chutnají kousky ovoce, zeleného krmení a zeleniny.
Vždy musí mít k dispozici směs gritu a písku na trávení, aby se mohli podle potřeby zásobit.
Denní činnost
Papoušci mnohobarví jsou létaví a čilí ptáci. Potřebují však klidné prostředí, zvlášť chceme-li dosáhnout dobrých výsledků v jejich odchovu. Také se rádi zdržují na dně voliéry.
Hnízdění
Pokud usilujeme o zahnízdění páru těchto papoušků, je nutné pár umístit do samostatného výletu.
Papoušek mnohobarvý je produktivní pták průměrná snůška je 5 až 7 vajec. Na vejcích sedí asi 20 dnů samička. Mláďata jsou krmena oběma rodiči.
Asi ve věku 28 až 35 dnů vylétají z budky a za několik dalších týdnů mohou být považována za zcela samostatná. Osamostatněná mláďata odchytíme, protože je rodiče často už nestrpí ve stejném prostoru.