Papoušek senegalský
Poicephalus senegalus
 

Papoušek senegalský

Výskyt
Západní Afrika.
Velikost
Přibližně 23 až 34 centimetrů.
Rozlišování pohlaví
U tohoto druhu může stoprocentní jistotu poskytnout pouze endoskopické vyšetření provedené specializovaným zvěrolékařem.
Povaha
Tyto papoušky chováme hlavně v páru. Ochočené jedince můžeme chovat také jako jednotlivce v pokojové kleci, musí se mu však věnovat dostatečná pozornost.
Chovatelské zařízení
Papouška' senegalského můžeme umístit do opravdu prostorné pokojové voliéry nebo venkovního výletu. Venkovní zařízení musí nutně obsahovat krytý přístřešek. Materiál na výrobu voliéry by měl být zaručeně pevný. Osázení voliéry rostlinami je pro tyto ptáky bezpředmětné.
Klimatické podmínky
Pokud má papoušek senegalský k dispozici dobře izolovaný vnitřní úkryt před mrazem, nemusíme mu ho v zimě ani temperovat.
Potrava
Těmto ptákům dáváme jako základ krmivo pro velké papoušky, které můžeme doplňovat malými kousky ovoce. Během hnízdění je důležitá zvlášť výživná potrava jako vaječná směs. Ptáci musí mít vždy možnost zásobit se směsí gritu a písku na trávení.
Denní činnost
Pokud bylo mládě tohoto papouška vychováno člověkem nebo jako mládě pořízeno do domácnosti, dá se dobře ochočit. Tak jako většina velkých papoušků umějí být i tito ptáci velmi hluční. Za letních měsíců se rádi vystavují dešti nebo se nechají rosit z rozprašovače. V bytě bychom ptáky měli rosit denně. Papoušek senegalský má silný zobák, kterému odolá jen málo materiálů.

Papoušek senegalský

Hnízdění
K zahnízdění musíme pár umístit do samostatného zařízení. Vysoká vlhkost vzduchu a teplo jsou pro ptáky příjemné, ale ne nezbytně nutné. K zahnízdění dávají přednost uzavřené budce (zvláště přírodní) s rozměrem dna 25 až 30 centimetrů a o výšce asi 50 cm. Dno můžeme zvlášť zpevnit tvrdým dřevem, aby se jím ptáci neproklovali. Velikost vletového otvoru si tento papoušek často upravuje podle svého přání. Na dno budky můžeme položit vrbové větvičky nebo mladé větvičky nestříkaných ovocných stromů. Ptáci je rozkouskují a použijí jako vystýlku pod vejce. Průměrná snůška je 3 až 4 vejce a jako téměř u všech papoušků je rozdělena do několika dnů. Samička sedí na vejcích asi 28 dní. Mláďata vylétají z budky asi za dva a půl měsíce. Za další dva týdny už jsou dostatečně samostatná a mohou být umístěna samostatně bez rodičů.