Rosela žlutolící
Platycercus icterotis
 

Rosela žlutolící.

Rosela žlutolící.

Rosela žlutolící, samička.

Výskyt
Jihozápad Austrálie.
Velikost
Přibližně 26 až 28 centimetrů.
Rozlišování pohlaví
Rozdíl v pohlaví není u rosely žlutolící příliš obtížné určit. Sameček má sytější zbarvení než samička, která je také často menšího vzrůstu. Nápadné jsou jasně žluté lícní skvrny u samečků, které mají samičky ve světlejším zbarvení.
Povaha
Ačkoli žije tento nejmenší druh rosel v přírodě v malých skupinkách, ve voliéře jejich vzájemné soužití často nefunguje. Vhodné je chovat pohromadě jen jeden pár, zvláště v hnízdním období.
Chovatelské zařízení
Pro pár těchto papoušků je dostačující výlet o šířce nejméně 80 centimetrů a délce minimálně 2 metry. Pokud chováme ochočeného ptáka v pokojové kleci, musí mít denně možnost si protáhnout křídla mimo své obydlí.
Klimatické podmínky
Tito australští ptáci jsou otužilí a mohou bez problémů přezimovat venku. Musí však mít k dispozici vnitřní úkryt před mrazem.
Potrava
Rosely žlutolící krmíme směsí pro střední papoušky. Tu můžeme doplňovat malými dávkami plevelů a ovoce. V hnízdním období chutná mláďatům také drobný a jemný hmyz.
Denní činnost
Tito ptáci jsou velice smělí, zvědaví a neustále aktivní. Zvuky, které vydávají, jsou na poslech líbivé - nejde o nepříjemné křiklouny. Jako téměř všichni papoušci se i tyto rosely dají jako mladí jedinci dobře ochočit. Při nedostatku ptačích společníků však vyžadují od svého chovatele mnoho pozornosti.
Hnízdění
Odchov těchto rosel má největší šanci na úspěch, pokud jejich pár (minimálně jeden a půl roku starý) umístíme do samostatné voliéry. Samička může být při volbě budky vybíravá a proto budky rozvěsíme ve voliéře na různá místa. Vhodná budka má průměr dna asi 25 centimetrů. Na něj navršíme silnou vrstvu ztrouchnivělého dřeva nebo rašelinu.
Snůška obyčejně obsahuje 4 až 5 bílých vajec, na kterých sedí samička asi po dobu 18 až 20 dnů. Mladé rosely žlutolící rády dostávají jemnou živou potravu, trochu univerzálního krmení a vaječné směsi. Asi po čtyřech až pěti týdnech mláďata vylétají z budky. Potom je ještě pár týdnů vodí a přikrmují rodiče, hlavně sameček.