Traváček modrohlavý
Neophema splendida
 

Neoféma modrohlavá.

Neoféma modrohlavá, červené břicho, samička.

Neoféma modrohlavá, červené břicho.

Neoféma modrohlavá, modrozelená.

Neoféma modrohlavá, modrá, bílé břicho, sameček.

Výskyt
Jih Austrálie.
Velikost
Přibližně 24 centimetrů.
Rozlišování pohlaví
Rozdíl mezi oběma pohlavími je jednoznačný: sameček má červenou hruď. Samičky mají celkově méně bohaté zbarvení než samečkové.
Povaha
Tito ptáci mají velmi společenskou povahu a k jiným obyvatelům voliéry, i k menším než jsou sami, se chovají přátelsky. Tito traváčci jsou proto ideální do smíšené voliéry, kde je nejlepší chovat je v páru.
Chovatelské zařízení
Traváčka modrohlavého můžeme chovat nejen ve venkovní a v pokojové voliéře, ale i v prostorné kleci. Klec nebo voliéra musí být delší než vyšší, aby si ptáci mohli řádně protahovat křídla.
Klimatické podmínky
Traváček modrohlavý žije v přírodě v pouštních oblastech, ale v zajetí se dobře přizpůsobil evropskému klimatu. Voliéra však musí stát na krytém místě v závětří a vnitřní úkryt musí poskytovat ochranu před mrazem.
Potrava
Tyto traváčci se živí směsí semen pro papoušky rodu Neophema nebo pro střední papoušky, doplňovanou trochou vaječné směsi. Také si občas pochutnají na živé potravě, malých kouscích ovoce a zeleniny. V jejich jídelníčku přirozeně nesmí chybět dostatek gritu a písku na trávení.
Denní činnost
Tito papoušci se neprojevují křikem ani nemají ničitelskou povahu. Jsou to převážně klidní ptáci, kteří se zdržují ve všech patrech voliéry, ale především na jejím dně, kde si shromažďují potravu. Nemají rádi příliš hluku či pohybu v okolí svého zařízení, libují si v klidném prostředí. Za dobré péče se tito ptáci dají rychle ochočit.
Hnízdění
Chceme-li nechat tyto nádherné ptáky zahnízdit, umístíme chovný pár do samostatné prostorné hnízdní klece nebo voliéry. Vhodná budka má rozměr dna asi 20 x 20 cm o výšce 30-35 centimetrů. Tito papoušci si nesplétají hnízdo. Na dno budky můžeme navršit trochu navlhčené rašeliny nebo pilin jako vystýlku pod vejce. Snůšku tvoří 3 až 6 vajec, na kterých sedí výhradně samička. Téměř neopouští budku a sameček ji krmí. Asi po třech týdnech se vyklubou mláďata. V tomto období sameček krmí mláďata i svou družku. Přibližně ve věku čtyř týdnů mláďata vylétají z budky. Může trvat dva roky, ale i déle, než se mladí jedinci plně vybarví. První signál červené hrudi u samečků se objevuje asi ve třech měsících. Rodičovský pár, který si spolu dobře rozumí, bychom neměli od sebe oddělovat. Takové páry tvoří často nerozlučnou dvojici po celý život. Často vychovají více snůšek za sezónu.
Mutace
Jsou známy různé mutace, například světle zelená skořicová, světlá modrozelená, světlá modrozelená skořicová a světlá modrozelená vybledlá skořicová hruď. Také existuje atraktivní sytě modrá mutace a mutace s bílou hrudí.
 

Neoféma modrohlavá, strakatá.

Neoféma modrohlavá, modrá, bílé břicho, samička.

Neoféma modrohlavá, modrá skořicová.