Traváček modrokřídlý
Neophema chrysostoma
 

Výskyt
Jihovýchodní Austrálie, Tasmánie a přilehlé ostrovy.
Velikost
Přibližně 22 až 24 centimetrů.
Rozlišování pohlaví
U tohoto druhu se pohlaví u jedinců mladších šesti až sedmi měsíců dá jen obtížně rozeznat. Dospělé samičky mají menší pásek na čele.
Povaha
Traváček modrokřídlý je ve vztahu k ostatním spolubydlícím ve voliéře velice sná-šenlivý a nepronásleduje dokonce ani menší ptáky. Pouze v hnízdním období mohou být samečkové poněkud nesnášenliví k samečkům svého druhu nebo k jiným ptákům rodu Neophema.
Chovatelské zařízení
Tyto ptáky nejraději chováme ve venkovní nebo pokojové voliéře. Traváčci modro-křídlí rádi létají. Jejich obydlí proto musí být dostatečně dlouhé. Pokud je chceme chovat v kleci, musíme dbát na to, aby si ptáci občas mohli protáhnout křídla mimo tento prostor.
Klimatické podmínky
Traváčci modrokřídlí jsou celkem otužilí, a pokud mají k dispozici vnitřní úkryt před mrazem a větrem, nevyžadují ve studených měsících zvláštní péči.
Potrava
Tyto ptáky krmíme krmivem pro papoušky rodu Neophema a směsí pro malé papoušky. Také jim občas chutná trochu zeleného krmení a ovoce. Dokonce dobře přijímají živočišné bílkoviny ve formě živého či sušeného hmyzu a vaječných bílkovin, hlavně během hnízdění. Tak jako všichni zrnožraví ptáci potřebují tito traváčci grit a písek na trávení. Toho musí být ve voliéře nebo kleci vždycky dostatek, aby se ptáci mohli podle potřeby zásobit.
Denní činnost
Traváčci modrokřídlí jsou převážně klidní ptáci. Nejsou hluční a také nemají tendenci ničit své okolí. Většina z nich není plachá a za dobrého zacházení zkrotne a začne nám důvěřovat.
Jako všichni papoušci rodu Neophema není ani tento druh šplhavý. Často je lze pozorovat na dně voliéry, kde si částečně hledají potravu.
Hnízdění
Ve volné přírodě hnízdí traváčci modrokřídlí v dutinách stromů. Ve voliéře jim k hnízdění připravíme prostornou budku. Budka má mít rozměr dna asi 20 x 20 centimetrů o výšce 30 až 35 cm. Tito papoušci si nesplétají hnízdo, ale rádi snášejí vajíčka na jemnou, navlhčenou vystýlku. Na dno budky můžeme proto navršit trochu navlhčených pilin a rašeliny. Snůšku tvoří 4 až 6 vajec, ze kterých se asi za 18 dnů vylíhnou mláďata. Na vejcích sedí pouze samička a její druh ji krmí. Přibližně po čtyřech týdnech mláďata vylétají z budky. Potom však musí být ještě několik týdnů voděna a přikrmována rodiči. Pár traváčků modrokřídlých bychom neměli od sebe oddělovat. I mimo hnízdní období je dvojice na sobě závislá a často tvoří nerozlučný svazek po celý život. Pokud je pár v dobré kondici, obvykle vyvede dvě snůšky za sezónu.