Traváček ozdobný
Neophema elegans
 

Neoféma ozdobná, samička.

Neoféma ozdobná, samička.

Neoféma ozdobná, isabelová.

Neoféma ozdobná, "lace wing"

Výskyt
Austrálie.
Velikost
Přibližně 26 centimetrů.
Rozlišování pohlaví
Sameček má černé ocasní krovky, zatímco u samiček je jejich barva nasedla. Sameček má celkově sytější zbarvení. Oční proužek je u samečků delší než u samiček.
Povaha
Traváček ozdobný je známý svou vlídností vůči jiným ptákům. Můžeme ho klidně chovat ve smíšené voliéře, a to i s menšími ptáky. Ideální je chovat je v páru.
Chovatelské zařízení
Tito papoušci najdou nejlepší domov v dlouhé voliéře. Rádi poletují z bidélka na bi-délko a k tomu také potřebují prostor. Eventuální umístění do pokojové klece je možné, pokud mají ptáci pravidelně možnost prolétnout se mimo tento prostor. Voliéru můžeme osázet rostlinami, ale pro blahobyt ptáků to není nutné. Alespoň však máme jistotu, že zeleň nezničí.
Klimatické podmínky
Tyto ptáky můžeme nechat přezimovat ve venkovní voliéře, ale s podmínkou, že bude stát na krytém místě a bude vybavena vnitřním úkrytem před mrazem.
Potrava
Tito ptáci se živí směsí semen pro papoušky rodu Neophema, vhodné je však také krmivo střední papoušky. Kromě toho jim také chutná senegalské proso v klasech. V hnízdní době jim občas můžeme dát trochu vaječné směsi a pochutnají si i na zeleném krmení (ptačinec žabinec). V jídelníčku samozřejmě nesmí chybět směs gritu a písku na trávení.
Denní činnost
Traváček ozdobný je klidný pták, který se projevuje příjemným, jemným zvukem. Traváčci mají zřídkakdy potřebu klovat. Rádi se zdržují na dně voliéry, kde si hledají potravu. Nejsou šplhaví, mnohem raději létají.
Hnízdění
Tento druh papoušků není náročný na odchov. V jednom roce můžeme obě pohlaví bez problémů nechat hnízdit. Vhodná budka má rozměr dna asi 20 x 20 cm o výšce 30-35 centimetrů. Jako všichni traváčci si ani tito papoušci nesplétají hnízdo. Na dno budky můžeme navršit trochu navlhčené rašeliny nebo pilin jako vystýlku pod vejce. Snůšku tvoří 4 až 6 vajec, na kterých sedí asi 18 až 20 dnů samička. Mláďata jsou krmena oběma rodiči. Přibližně po čtyřech týdnech, někdy i později, mláďata vylétají z budky. Může trvat půl roku, ale i déle, než budeme moci určit pohlaví mladých papoušků. Dobrý pár tvoří nerozlučnou dvojici po celý život, neměli bychom je proto od sebe oddělovat. Od páru v dobré kondici můžeme očekávat více snůšek za sezónu.
Mutace
Objevily se různé barevné mutace tohoto druhu, mezi nimiž dominuje lutino, plavá, isabela a straka.
 

Neoféma ozdobná, lutino.

Neoféma ozdobná, isabelová.